• Je bent hier:
  • Home>
  • Blog
  • >Muziek
  • >In vier stappen de beste DJ ter wereld worden

In vier stappen de beste DJ ter wereld worden

donderdag 8 oktober 2015

In vier stappen de beste DJ ter wereld wordenAltijd al de ambitie gehad om te draaien als Armin van Buuren, Tiësto, Afrojack of Martin Garrix? Het volgen van een workshop DJ is een goed begin. Een goede DJ worden is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt! Vier stappen om de beste DJ ter wereld te worden.

Wat is een DJ?
Een DJ draait liedjes door het leggen van platen op een draaitafel of een platenspeler. Hierbij gebruikt hij of zij een mengpaneel, waarbij het mogelijk is twee liedjes in elkaar over te laten lopen of om van een oud nummer een remix te maken. De keuze van de muziek vormt natuurlijk de basis van het DJ-vak. Zo moeten de artiest de nummers goed op elkaar afstemmen en bepalen wanneer- en met welk volume de muziek wordt gedraaid. Daarnaast speelt de zogeheten ‘beatmix’ een belangrijke rol. Dit betekent dat de muziek naadloos in elkaar moet overlopen. Misschien laat u binnenkort, na het volgen van een workshop DJ, de zaal volledig uit z’n dak gaan. Of wie weet leid je als docent wel een nieuwe populaire DJ op!

Stap 1 - Werk aan je timing
Een goede DJ lijkt simpelweg wat plaatjes te draaien, maar in de praktijk is het een stuk lastiger dan gedacht. Je moet als DJ veel kennis hebben van muziek. Hoe is een plaat bijvoorbeeld opgebouwd? Bijna elke muziek heeft dezelfde opbouw. Een plaat is op te delen in blokken van acht of zestien maten, en vier tellen. Een plaat start je op het moment dat het blok van acht of zestien maten is afgelopen. Een kwestie van timen dus. Om alvast thuis te oefenen is het verstandig om goed te luisteren naar de mixen van andere DJ’s. Meetellen vormt de kern van een goede mix. Met een beetje oefenen krijg je de juiste timing onder de knie.

Stap 2 - Denk aan je publiek
Als DJ moet je duidelijk voor ogen hebben wat je wil bereiken. Wat is je muzieksmaak en hoe wil je daarmee de dance wereld gaan veroveren? Een DJ moet ontzettend veel keuzes maken. Het begint al op de draaitafel. Je kunt aan de slag met vinyl platen, maar er zijn ook DJ’s die gebruik maken van een digitale MIDI-controller, een laptop en een MP3-database. Het publiek waar je voor speelt is het belangrijkste. Je wilt iedereen natuurlijk een geslaagde avond bezorgen. Kijk goed naar de sfeer in de zaal. Dat is iets waar je gevoel voor moet hebben. Goed om je heen kijken helpt al een heleboel. Welke nummers passen daarbij? Gaan de mensen volledig uit hun dak op je muziek, dan heb je een goede muziekkeuze gemaakt. Je favoriete nummers moeten natuurlijk wel aanslaan! Gebeurt er niets, ga dan eens terug naar de draaitafel en probeer iets anders.

Stap 3 - Kies voor variatie
Om je publiek een geweldige avond te bezorgen moet je als DJ natuurlijk goed kunnen mixen. Voorwerk is dan ook ontzettend belangrijk. Ga als muziekliefhebber lekker aan de slag met je favoriete muziek en apparatuur en maak van twee platen een vloeiende mix. Misschien creëer je wel een nieuwe wereldhit! Het is zeer belangrijk om een goede plaat te kiezen. En de plaat daarna, en daarna… Kies voor veel variatie. Zo kun je altijd wisselen van stijl als het publiek de muziek niks vindt. Denk bij het maken van de mix dan ook altijd aan je publiek. Van wat voor soort muziek gaan zij uit hun dak? Selecteer alvast wat platen die je zeker wilt gaan draaien.

Stap 4 - Maak de juiste mix
Plotseling is het aan jou om als DJ het publiek een spetterende avond te bezorgen. Mixen kan op verschillende manieren. De eerste is de ‘drop mix’, waarbij je op het moment dat je een nieuwe plaat start, je tegelijkertijd het oude nummer wegschuift. Dit is een ideale manier om veel platen kort achter elkaar te draaien. In de ‘skihut’ is deze manier van draaien erg populair. Je kunt ook gaan ‘beatmixen’. Hierbij zorg je ervoor dat de snelheid van de nieuwe plaat gelijk is aan dat van de oude plaat. De nummers moeten dus niet teveel verschil hebben in tempo, anders klinkt het nergens naar. In dat geval kun je dus beter kiezen voor een ‘drop mix’.


Een vraag of opmerking naar aanleiding van één van onze blogs? Neem dan contact met ons op!

0800 - 9012
info@lessa.nl

Volg Lessa.nl

Google+