• Je bent hier:
  • Home>
  • Blog
  • >Muziek
  • >Gitaar en progressive metal. Een interview met Jelle Terpstra.

Gitaar en progressive metal. Een interview met Jelle Terpstra.

dinsdag 8 september 2015

Gitaar en progressive metal. Een interview met Jelle Terpstra.Gitaarmuziek komt in verschillende vormen en maten voor. Van de zwerver op de hoek van de straat, die al tokkelend een poging tot gitaarspelen doet tot die eeuwige droom van vrouwen over hun geliefde die haar een romantische serenade ten gehore brengt onder haar raam. Een minder bekende vorm van gitaarmuziek, is Progressive Metal. Dit genre wordt ook wel de meest ‘’rauwe’’ vorm van gitaarmuziek genoemd. Wij spraken met Jelle Terpstra, bandlid van Chaotic Silence, over dit unieke genre.

Wij zijn razend benieuwd, wat houdt Progressive Metal precies in?
‘’Progressive metal is hetzelfde als een pizza met pindakaas en M&M’s: het klinkt heel vreemd, maar ergens zijn er vast een paar mensen die het lekker vinden. Dit genre is vooral dynamisch en experimenteel. Liefhebbers kijken dan ook niet raar op als je ze een nummer voorschotelt dat 20 minuten duurt, waarin minimaal 6 verschillende muziekgenre’s aan bod komen, die opgevuld zijn met maatsoorten die amper te tellen zijn. Hoe complexer de muziek, hoe leuker. ‘’

Aha, nu kunnen wij ons er iets bij voorstellen. Waar komt je voorliefde voor deze muziekstijl eigenlijk vandaan?
‘’Ik was een jaar of 7 toen ik begon met gitaar spelen. Ik heb een aantal jaren klassiek gitaar gespeeld,en vervolgens ben ik overgestapt op de jazzgitaar. Mijn toenmalige leraar moedigde mij altijd aan om vreemde toonsoorten en ritmes te spelen. Dit zijn elementen die je veel terugziet in Progressive Metal.

Hoe vaak speel jij gitaar?
‘’Ik probeer een aantal uur per dag gitaar te spelen, maar dit lukt niet altijd. Ook oefen ik met mijn band, Chaotic Silence. Deze band heb ik een aantal jaar geleden met vrienden opgericht. Vorig jaar hebben wij onze eerste CD ‘’Transitions’’ uitgebracht en momenteel werken wij stilletjes aan onze tweede release.

Stilte is iets wat wij onderhand niet met Progressive Metal associëren! Wat betekent gitaar spelen voor jou?
‘’Gitaar spelen is voor mij een uitlaatklep. Wanneer ik speel, kan ik even ontspannen en hoef ik verder nergens anders aan te denken. Het is voor mij ook bijna een primaire levensbehoefte geworden. Als ik een paar dagen geen gitaar speel, ben ik ook een stuk minder te genieten, haha.

Waarom zou jij andere mensen het aanraden om gitaar te leren spelen?
‘’Muziek maken is geweldig. Er is geen gevoel dat te vergelijken is, met het gevoel dat je krijgt als je muziek maakt. ‘’’


Een vraag of opmerking naar aanleiding van één van onze blogs? Neem dan contact met ons op!

0800 - 9012
info@lessa.nl

Volg Lessa.nl

Google+