Yoga: een gezonde manier om af te rekenen met stress

zondag 31 januari 2016

Yoga: een gezonde manier om af te rekenen met stress Gezond leven is op dit moment een echte trend in de maatschappij. Vooral in tijden van drukte is het goed om aan jezelf te denken. De combinatie van werk en gezin veroorzaakt soms aardig wat stress. Een yoga cursus is een fijne manier en gezonde manier om even te ontspannen. Maar liefst 500.000 Nederlanders doen regelmatig Yoga-oefeningen voor een goede balans tussen lichaam en geest.

Allang geen zweverige hobby meer
Yoga stond ooit bekend als een ‘zweverige hobby’. Die tijden zijn gelukkig allang voorbij. Deze Hindoeïstische filosofie is helemaal hip. Duizenden Nederlanders leren met behulp van een yogacursus of eigen oefeningen de balans te vinden tussen lichaam en geest. In het Sanskriet betekent Yoga dan ook ‘beheersen’ of ‘herboren’. De basis van Yoga wordt gevormd door verschillende houdingen, die ‘asana’ worden genoemd. Ook is het belangrijk om heel bewust adem te halen. Na een ochtendje of middagje yoga voel je je dan ook een ander mens. Het vermindert stress, zorgt voor meer rust in het hoofd en verlaagt de bloeddruk.

Gezonde oefeningen
Het zal je wellicht niet verbazen dat uit onderzoek is gebleken dat Yoga goed is voor je gezondheid. Naast het verminderen van stress zorgen de verschillende oefeningen namelijk ook voor een betere levenshouding. Het aantal yoga-oefeningen is te groot om op te noemen. Een daarvan is bijvoorbeeld de berghouding, ook wel de ‘tadsana’ genoemd. Hierbij adem je in, en beweeg je de armen zijwaarts omhoog langs de oren. Ook de booghouding is een bekende oefening. In het Sanskriet wordt deze houding ook wel ‘Dhansurana’ genoemd. Je versterkt hierbij je rug door je benen te buigen en je enkels vast te pakken. Een vrij simpele houding, maar erg goed voor je gezondheid.

Eeuwenoude traditie
Duizenden jaren geleden erkenden Hindoeïsten al het belang van Yoga voor de gezondheid. Zo komt het voor in een Indiaas religieus geschrift uit de 3e eeuw, de ‘Mahabharata’ genoemd. Een van de hoofdstukken gaat over een krijger die door zijn wagenmenner, die de God Krishna blijkt te zijn, wordt aangespoord om aan Yoga te gaan doen. Daarnaast wordt Yoga vermeld in een aantal teksten van de eeuwenoude wijsgeer Patanjali. Hij schreef over een aantal belangrijke aspecten van Yoga. Dit zijn:
  • Yama: ethiek
  • Niyama: zelf-groei
  • Asana: Yoga houdingen
  • Pranayama: ademhaling
  • Pratyahara: beheersing van de zintuigen
  • Dharanana: concentratie
  • Dhyana: meditatie
  • Samadhi: verenigen met het goddelijke

Geschikt voor iedereen
Een yogacursus is geschikt voor jong en oud. Iedereen heeft baat bij de oefeningen. Juist wanneer je last hebt van gezondheidsproblemen zijn de oefeningen zeer nuttig. De Yogadocent leert je doorgaans op vakkundige wijze de bewegingen die het beste voor je zijn.
Eventueel kun je ook overwegen om deel te nemen aan andere gezondheidscursussen.

Een vraag of opmerking naar aanleiding van één van onze blogs? Neem dan contact met ons op!

0800 - 9012
info@lessa.nl

Volg Lessa.nl

Google+