2016: Het jaar van de Haka en andere creatieve workshops

maandag 25 januari 2016

2016: Het jaar van de Haka en andere creatieve workshopsHet volgen van een cursus of workshop is bijzonder populair in Nederland. Tientallen mensen leren in hun vrije tijd of voor hun werk graag bij. De laatste jaren zijn hobby workshops als breien en naaien erg in opkomst. Met de razendsnelle ontwikkelingen op het wereldwijde web trekt ook cursus social media bijzonder veel mensen. Sinds 2015 wint echter een heel ander soort workshop steeds meer aan populariteit: haka.

Eeuwenoude traditie van de Maori’s
Haka is een bijzondere dans uit Nieuw-Zeeland. Het is een eeuwenoude traditie afkomstig van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Oorspronkelijk gebruikte dit volk de haka om de Goden aan te roepen. Reizigers naar het schitterende Nieuw-Zeeland ontkomen eigenlijk niet aan deze bijzondere dans. Vaak wordt het gedaan ter verwelkoming van toeristen, maar ook bij begrafenissen, sportwedstrijden en festiviteiten wordt de haka soms uitgevoerd. Misschien ken je de beelden wel van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam All Blacks dat vlak voor de wedstrijd de ‘Haka Ka Mate’ uitvoert.

Haka verovert de wereld
De Haka gaat gepaard met schreeuwen en slaan. Een soms ietwat ‘angstaanjagend’ gezicht. Het is echter vooral een manier waarop de Maori zich uiten. In het verre verleden kenden zij geen schrift. Alleen via Haka konden verhalen van voorouders doorgegeven worden aan nieuwe generaties. Haka verspreidde zich in eerste instantie alleen naar Samoa en Fiji. Sinds enige tijd verovert het ook de rest van de wereld. Ook steeds meer Nederlandse cursisten lijken deze traditie uit Nieuw-Zeeland te vinden.

Beweging en ontspanning
Opvallend genoeg volgen steeds meer werknemers in het bedrijfsleven een cursus Haka. Steeds meer bedrijven zoeken namelijk naar manieren om hun werknemers te laten ontspannen. Haka is een uitstekende manier om alle spanning er even uit te gooien. Het is daarnaast een uitstekende manier om beweging en sport met elkaar te combineren. Lichaamsbeweging zorgt voor ontspanning, plezier en gezondheid. Met gezonde werknemers gaat ook de productiviteit in het bedrijf omhoog.

Andere populaire workshops in 2015
Ben je op zoek naar andere populaire workshops? In 2015 waren ook creatieve workshops erg in trek. Ook graffiti en percussie waren in de top tien van populairste Nederlandse workshops te vinden.


Een vraag of opmerking naar aanleiding van één van onze blogs? Neem dan contact met ons op!

0800 - 9012
info@lessa.nl

Volg Lessa.nl

Google+