Fotograferen vanuit de ruimte: indrukwekkend en complex

woensdag 30 september 2015

Fotograferen vanuit de ruimte: indrukwekkend en complexEnige tijd geleden de Nederlandse astronaut Andre Kuipers in de ruimte. Vanuit het ruimtestation ISS trakteerde hij ons op de adembenemende foto’s van onze planeet. Fotograferen in de ruimte is wel even heel anders dan op aarde. Welke camera hebben astronauten bijvoorbeeld nodig om mooie plaatjes te schieten?

Fotograferen vanuit de ruimte
Een cursus fotografie volgen kan iedereen. De een heeft meer talent dan de ander, maar met een goede docent moet het toch wel lukken om mooie plaatjes te schieten. Fotograferen vanuit de ruimte is een hele andere kunst. De Amerikaanse NASA-astronaut Don Petit ziet fotografie als een deel van het takenpakket van de astronaut. Het levert wetenschappelijk bewijs voor allerlei natuurfenomenen. Maar fotografie in de ruimte een flinke uitdaging, stelt hij in een lezing voor andere astronauten. Een astronaut beweegt met acht kilometer per seconde. Dat is behoorlijk snel, dus de camera moet met dezelfde snelheid meekunnen bewegen als de draaiende aarde. Anders lukt het niet om scherpe foto’s te maken.

Half miljoen foto’s
Om fotograferen vanuit de ruimte gemakkelijker te maken vond Don Petit de zogeheten ‘barn-door-tracker’ uit, die de beweging van het ISS ten opzichte van de aarde compenseert. De beste man had ook genoeg tijd om erover na te denken, want hij verblijf ruim 300 dagen in de ruimte. In de tussentijd schoot hij bijna een half miljoen schitterende foto’s van de ruimte. Petit bouwde de tracker in 2003 uit reserve-onderdelen van IS. Petit’s collega en mede-Amerikaan Chris Cassidy maakt handig gebruik van de ‘barn-door-tracker’. Hij fotografeert op ruim 400 km hoogte met een 400 mm lens om een helder beeld te krijgen van de aarde. De NASA hoopt daarmee nog meer wetenschappelijk bewijs uit de ruimte te krijgen.

Eerste raket met camera
De geschiedenis van de ruimtefotografie gaat ruim 68 jaar terug, tot 2 oktober 1946. Amerikaanse wetenschappers bevestigden uit nieuwsgierigheid een 35mm camera aan een Duitse V2 raket. De camera bereikte een hoogte van 105 kilometer en kon om de anderhalve seconde een beeld vastleggen. De eerste camera in de ruimte sneuvelde bij de landing, maar de film bleef dankzij een stalen cassette gelukkig bewaard.

Video: Astronauten fotografie met Don Petit:
https://www.youtube.com/watch?v=rwt3kMivZk4


Een vraag of opmerking naar aanleiding van één van onze blogs? Neem dan contact met ons op!

0800 - 9012
info@lessa.nl

Volg Lessa.nl

Google+